8 Aprilie, Ziua Romilor

8 Aprilie, Ziua RomilorZiua de 8 aprilie este o zi aniversara a romilor din intreaga lume, dar si o zi comemorativa pentru victimele de etnie roma ucise in Holocaust. Data a fost desemnata ca sarbatoare pentru etnia roma in 1971, la Congresul Uniunii Internationale a Romilor, cand s-a luat decizia de a adopta trei mari simboluri: limba, drapelul si imnul minoritatii rome.

Prima atestare docu-mentara a romilor de pe teritoriul Romaniei actuale dateaza din anul 1385, cand domnitorul Tarii Romanesti, Dan I, daruieste Manastirii Tismana posesiunile care apartinusera mai inainte Manastirii Vodita, de langa Turnu Severin, proprietati primite de la unchiul sau, Vladislav I, intre acestea mentionandu-se si 40 de salase de atigani.

Realizata la presiunea Europei, Dezrobirea romilor a fost un proces dificil si relativ indelungat: la 20 februarie 1856, Legiuirea pentru emanciparea tuturor tiganilor din Principatul Tarii Romanesti elibera ultima categorie de robi, cei ai particularilor, acordandu-se despagubiri fostilor proprietari. Putine au fost familiile de boieri care i-au eliberat pe romi din sclavie fara despagubire. In cazul asezamintelor manastiresti, nu se cunosc asemenea cazuri.

Limba Romani este limba romilor! Indiscutabil, ea este de origine indiana si apropiata de limba hindi, una din limbile din India. Doua treimi din vocabularul si gramatica sa de baza sunt indiene. Restul il constituie vocabularul imprumutat, in cea mai mare parte din limba persana, greaca si apoi din limbile europene de contact. In pofida pretinsei sale diversitati dialectale, limba romani este una si aceeasi limba iar romii din Rusia, Albania, Grecia, etc. pot comunica foarte usor intre ei in limba romani. Din 1990 limba romani dispune de un scris comun, care permite cea mai buna difuzare a literaturii rome. In anumite tari, cum este Romania, limba romani este predata in scoli.

Congresul Uniunii Internationale a Romilor de la Londra, in 1971 a definit drapelul romilor ca fiind o roata rosie, incadrand din nou sistemul simbolic indian al rotii, centrata pe un fundal cu doua culori: partea albastra de sus, simbolizand Cerul, tatal infinit al Umanitatii; partea verde dejos, simbolizand Tera, mama Umanitatii. Acest drapel poate fi intalnit la diferite festivaluri si evenimente.

Cantecul, GELEM, GELEM, a carei melodie e foarte populara si versurile caruia au fost compuse de Jarko Jovanovic in timpul vizitei sale la Struthof (lagar de concentrare a romilor, Franta), a devenit spontan, de-a lungul anilor si datorita popularitatii sale, imnul international al romilor. La Congresul de la Geneva din 1978, s-a decis ca acest cantec sa fie imnul romilor.

Leave a Comment